Wednesday, June 26, 2013

DAP DAN LIM GUAN ENG SELAR TITAH UCAPAN YANG DI-PERTUAN AGONG


Memang dasar Pembangkang, DAP menerusi Setiausaha merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang bertindak menyelar titah ucapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mua'dzam Shah dalam majlis pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen Ke-13, di Dewan Rakyat.

Menurut Lim Guan Eng, titah Seri Paduka itu disifatkannya sebagai 'skrip' yang telah disediakan oleh kerajaan BN.

Selaan Lim Guan Eng tidak di situ sahaja apabila dikatakan titah itu tidak melibatkan kepentingan rakyat, malah, terdapat banyak kepincangan kerajaan yang cuba disorokkan.

"Titah Seri Paduka telah disediakan oleh kerajaan BN. Mengapa hendak 'mengheret' Seri Paduka dalam perkara ini?.

"BN harus sedar mereka cuma kerajaan minoriti kerana kami adalah kerajaan yang telah menang dengan undi popular sebanyak 51 peratus.

Berbeza pendapat dengan Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz bagaimanapun memberikan reaksi berbeza apabila menyifatkan titah Seri Paduka itu perlu diterima semua Ahli Parlimen dan mereka harus bekerjasama dalam membangunkan negara.

Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat itu turut berharap agar masing-masing dapat menerima keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13, sekali gus memainkan peranan sebenar sebagai wakil rakyat.

"Semua pihak sama ada kerajaan dan pembangkang perlu bertindak sedemikian, kami di pihak Pas akan terus komited untuk memperkasakan Islam dan negara, selari dengan agenda perjuangan.

"Kami menerima baik titah Seri Paduka dan semestinya Ahli Parlimen bekerjasama untuk melaksanakan. Saya juga mengharapkan Malaysia bertambah maju dan stabil.


Menjadi pegangan dan matlamat DAP yang bukan sahaja bertindak kurang ajar terhadap titah ucapan Seri Paduka bahkan memperlihatkan bagaimana sikap rasisnya Lim Guan Eng terhadap Melayu.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger