Saturday, June 8, 2013

RAFIZI TAKUT KEPADA AKTA PENDERHAKA KEPADA SULTAN


Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli menegaskan tiada perlunya penggubalan undang-undang baru dalam membasmi penderhakaan terhadap Sultan mahupun Agong yang kini sangat berleluasa di kalangan rakyat Malaysia.

Menurut Rafizi lagi, jika dilaksanakan pengenalan undang-undang itu  maka ia akan memberi impak negatif kepada negara termasuk "dicop" sebagai ekstrem.

Terdahulu bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah mencadangkan agar diwujudkan penggubalan undang-undang khas mengenai kesalahan menderhaka kepada raja.
  
Meskipun pada masa ini sudah ada Akta Hasutan 1948 yang mengambil kira perbuatan-perbuatan seperti itu, namun ia merupakan perbuatan yang berbeza.

"Patut ada undang-undang khas digubal tentang apa-apa perbuatan yang terjumlah dan terangkum dalam kesalahan derhaka. Undang-undang ini sesuai kerana rakyat di beberapa lapisan tidak memahami sebenarnya kuasa Raja.
 
"Sudah tiba masanya bagi kerajaan menggubal undang-undang mengenai penderhakaan, bukan di bawah hasutan.

Sebaliknya Rafizi lebih selesa jika Akta Hasutan 1948 yang ada sekarang digunapakai untuk menghukum individu yang bersalah berkaitan penghinaan terhadap Yang di Pertuan Agong.

"Tak perlu sebab sebenarnya, Akta Hasutan bagi saya sudah ada peruntukan untuk undang-undang kepada penderhaka, ia juga perlu dihapuskan sebenarnya akta tersebut.

"Tak mungkin disebabkan segelintir individu yang mempunyai fikiran yang berlainan, berbeza pendapat kita nak buat akta baru yang bagi pengaruh kepada orang asing yang akan anggap kita semakin ekstrem.


Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan menambah, tindakan perlu diambil kepada penderhaka jika ada bukti-bukti yang mencukupi dan pihak berkuasa juga perlu adil dalam melaksanakan tugas.

2 komen:

  1. YG KAU NK KISAH PASAL ORG ASING TU KENAPA?NAMPAK SGT KAU NI TALI BARUT YAHUDI..DH TERBIASA DGR CKP YAHUDI..NI NEGARA KITA LA BODO..IKUT KITA LA..KITA PUN TAK BOLEH MASUK CAMPUR HAL NEGARA LAIN..APSAL NEGARA LAIN NK AMIK KISAH PASAL NEGARA KITA..MEMANG KENA LA NAMA KAU RAFIZI LEMBU..ADA YAHUDI KISAH PASAL RAKYAT PALESTIN?

    ReplyDelete
  2. SEBAB APA HANG NAK KISAH PASAI ORG ASING..???? INI NEGARA MELAYU, TANAH MELAYU, HIDUP MATIKU HANYA DI TANAH MELAYU..JIKA AKU MATI DI TANAH ALHARAM, MAKKAH AKU REDHA... JIKA ADA PENGKHIANAT AGAMA, BANGSA DAN NEGARA SEPERTI RAFIZI... HARUS DIHAPUSKAN DARI MUKA BUMI TANAH MELAYU... MUKA MACAM IKAN PEDUKANG...LEBIH KEPADA LEMBU..

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger