Sunday, July 28, 2013

LIM GUAN ENG KEMBALI HIDUPKAN API RASIS DAP
Mengambil alasan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak mempunyai kuasa dalam mencampuri urusan hospital kerajaan sekalipun ia berlaku di Pulau Pinang. Namun, Lim Guan Eng mempunyai kuasa untuk mencampuri urusan isu pasangan porno Alvin dan Vivian disebabkan mereka berdua Cina.

Isu terbaru bangkit apabila Lim Guan Eng berdolak-dalik berhubung dakwaan kerajaan DAP Pulau Pinang tidak memberi kerjasama mengenai siasatan kes doktor Cina bersikap perkauman terhadap pesakit Melayu di sebuah hospital kerajaan di negeri Pulau Pinang.

Dengan ugutan terhadap Timbalan Menteri Kesihatan, Lim Guan Eng meminta menteri berkenaan memberikannya kuasa dengan menyerahkan kuasa hospital kerajaan di Pulau Pinang kepada kerajaan DAP jika mahu isu ini selesai.

"Atas sebab itu, saya ingin menjemput Hilmi ke pejabat saya pada hari Rabu ini supaya beliau dapat tunjukkan bukti bahawa saya pernah berjanji secara lisan untuk menyerahkan laporan kes berkenaan kepada Kementerian Kesihatan.

"Mungkin dalam pertemuan itu kelak boleh dibincangkan mengenai perkara ini atau serahkan kuasa pentadbiran hospital awam di negeri ini kepada kerajaan negeri Pulau Pinang.

Sebelum ini, Hilmi mendakwa Guan Eng pernah berjanji secara lisan kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri S. Subramaniam bahawa beliau akan menyerahkan laporan berkenaan kepada kementerian setelah isu berkenaan dibangkitkan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang.

Isu doktor rasis mula timbul apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pinang Tunggal, Datuk Roslan Saidin mendedahkan terdapat pesakit Melayu yang mendapat layanan buruk daripada seorang doktor berbangsa Cina sehingga mencetuskan perdebatan hangat dalam DUN.

Terbaharu, Roslan tampil dalam sidang akhbar bersama beberapa pesakit yang mendakwa menerima layanan buruk daripada doktor di dua buah hospital kerajaan di Pulau Pinang bagi membuktikan kejadian itu benar-benar berlaku.

Mengulas lanjut, Guan Eng menyifatkan dakwaan Hilmi sebagai mengejutkan kerana beliau tidak pernah berjanji secara lisan untuk memberi maklumat.

Jelas ini menunjukkan bahawa kerajaan DAP yang diterajui Lim Guan Eng bersikap talam dua muka. Jika isu ini membabitkan orang Melayu, kerajaan Pulau Pinang tutup mata sahaja dan jika membabitkan orang Cina maka lantanglah suara mereka. Ini seakan mendiskriminasi masyarakat Melayu di Pulau Pinang.

2 komen:

  1. TERANG DAN JELAS, ORANG YANGTUDUH ORANG LAIN RASIS, DIALAH YANG SEBENARNYA PALING RASIS.
    CILAKA PUNYA OLANG.

    ReplyDelete
  2. Halau saja dari bumi PPinang nie cina bangsat ....

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger