Thursday, July 11, 2013

LIM GUAN ENG TIDAK SENSITIF DALAM ISU NAJIS BABI DISALURKAN KE BENDANG PADI ORANG MELAYU


Apa sudah jadi dengan nasib orang Melayu di Kampung Selamat, Tasek Gelugor yang kini sudah tidak lagi ‘selamat’ apabila najis babi telah mengalir ke kawasan tanaman padi di kampung tersebut.

Nampaknya, semakin hari semakin teruk nasib orang Melayu di Pulau Pinang tatkala sejak DAP memerintah.

Kejadian terbaru ini seolah-olah mahu memperlihatkan ketajaman DAP dalam usaha mahu ‘menghapuskan’ orang Melayu di Pulau Pinang yang sekarang ini berada dalam tahap kritikal.

Dalam hal ini Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan sepatutnya mengambil tanggungjawab dan bukan bertindak lepas tangan dengan menyerahkan kepada kementerian.

"Ahli Parlimen Bagan patut faham sensitiviti. Isu ini harus mereka selesaikan kerana di bawah bidang kuasa negeri, tetapi sebaliknya mereka tolak isu ini kepada Kerajaan Persekutuan. Kerajaan negeri mesti mengambil tanggungjawab dan kementerian sedia membantu.

"Isu ini kena sama-sama selesaikan. Kerajaan Persekutuan tidak akan mampu selesai masalah najis babi ini jika kerajaan negeri tidak beri kerjasama.

Baru-baru ini, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) melahirkan kekesalan dengan kegagalan kerajaan DAP Pulau Pinang menyelesaikan kes pencemaran najis babi di Kampung Selamat sehingga menyebabkan 500 pesawah terpaksa menanggung kerugian.

Selain Kampung Selamat, Kampung Pantai Acheh di Balik Pulau juga menerima nasib sama apabila najis babi mencemarkan laut di kawasan berdekatan sehingga memberikan kesan kepada ekosistem hidupan di kawasan berkenaan dan hal serupa menimpa Kampung Jawi.

Ini seolah-olah sebagai suatu muslihat terancang Kerajaan DAP untuk memastikan orang Melayu Pulau Pinang berada dalam keadaan tidak selamat. Jika benar Kerajaan DAP Pulau Pinang prihatin, seharusnya masalah sensiviti ini perlu ditangani segera dan bukannya bila dah keluar di media baharu nak selesaikan?

3 komen:

 1. Minta pas hadi awang selesaikan masalah ini. Pkr dah murtad tak boleh harap lagi.

  Takkan nak suruh umno (pembangkang) utk selesaikan pulak.

  Melayu pas bila lagi nak bangun tidur.

  ReplyDelete
 2. CINARASIS DAP DAJAL ini memang makin jahat!

  Bah. pertama:

  Lihat di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130710/po_02/Kor-Ming-persoal-mengapa-tanah-rizab-Melayu-tidak-diliberalisasikan, Kor Ming persoal mengapa tanah rizab Melayu tidak diliberalisasikan, ARKIB : 10/07/2013:

  KUALA LUMPUR 9 Julai - Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming melontarkan persoalan mengapa kerajaan tidak melaksanakan liberalisasi ke atas tanah rizab Melayu walaupun dibenarkan Majlis Tanah Tenaga bagi tujuan pembangunan….

  Dan di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130711/po_04/Ismail-Sabri-kecewa-sikap-Guan-Eng, Ismail Sabri kecewa sikap Guan Eng, Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA

  KUALA LUMPUR 10 Julai - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mendesak Kerajaan DAP Pulau Pinang agar lebih sensitif dan menangani segera isu pengaliran najis babi ke kawasan tanaman padi di Kampung Selamat, Tasek Gelugor.

  ……Baru-baru ini, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) melahirkan kekesalan dengan kegagalan kerajaan DAP Pulau Pinang menyelesaikan kes pencemaran najis babi di Kampung Selamat sehingga menyebabkan 500 pesawah terpaksa menanggung kerugian.

  Selain Kampung Selamat, Kampung Pantai Acheh di Balik Pulau juga menerima nasib sama apabila najis babi mencemarkan laut di kawasan berdekatan sehingga memberikan kesan kepada ekosistem hidupan di kawasan berkenaan dan hal serupa menimpa Kampung Jawi…..

  Bah. Kedua:

  Ini semua adalah strategi DAJAL CINARASIS DAP untuk terus HALAU BUMIPUTERA Melayu, dan MERAMPAS kampung/tanah sawah dan kampung-kampung nelayan pusaka di P. Pinang, di bumi tercinta kita ini sebagai warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain!

  Mana NGO-NGO Melayu/Islam - cepatlah buat laporan polis pasal DAP yang menindas orang Islam ini! Kenapalah penghinaan dan penindasan berterusan dari geng-geng SAMSENG/PENGGANAS macam geng kongsi gelap DAPigs/PKR kepada Islam dan umatnya di Malaysia, NEGARA ISLAM ini dibiarkan! Dan Kem. Pertanian dan Jabatan Perikanan mesti memberikan BANTUAN segera kepada kampung-kampung PUSAKA ini supaya pesawah dan nelayan Melayu/Islam tidak ada yang bungkus tilam dan menjual tanah kepada bukan Bumiputera - kerana ini yang si Bukan Bumiputera DAP/PKR mahu!

  CinaRASIS DAP dah lama buat strategi ini - seorang Melayu/Islam jual tanah dah cukup, contohnya; lepas itu si CINADAJAL bina kilang di tengah sawah atau lepas sisa kilang ke sungai/laut, maka tanah sawah/kampung nelayan lain tercemar, dan makin ramailah orang kampung Melayu pun turut jual tanah sawah/tanah kampung nelayan - inilah yang berlaku di JURU, di Bukit Mertajam, sebuah kampung PUSAKA turun temurun, campuran sawah/nelayan Melayu/Islam yang dulu amat INDAH dan BESAR, sekarang dah HANCUR dan TERGADAI! Dan terus berlaku kepada kampung Melayu/Islam PUSAKA lain di P. Pinang, Selangor, Langkawi dan banyak lagi!

  MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  (PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAP/PKR/Red beans militia durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

  ReplyDelete
 3. suatu masa dulu kampong selamat cantik, rumah kayu berbaris di tepi jalan. sekarang mana pergi pemandangan itu? bukan kampong selamat saja, semua kampong melayu di penang jika berjiran dengan cina semua berbau. pengotor betul cina, maklum dunia ini milik mereka.

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger