Tuesday, July 30, 2013

MANA LEBIH PENTING? MENARIK DIRI @ TAMBAH DOSA !

 
Sama ada akur atau menerima tekanan daripada rakyat khususnya masyarakat Islam, keempat-empat finalis yang beragama Islam dalam Miss Malaysia World telah menarik diri daripada menyertai pertandingan yang memperagakan tubuh dan aurat kewanitaan itu.

Ini dijelaskan penganjur Miss Malaysia World, Datuk Anna Lim yang mengatakan keempat-empat finalis itu tidak boleh mengambil bahagian dalam pertandingan ratu cantik susulan daripada kajian semula terhadap fatwa yang berkaitan dengan agama Islam berdasarkan undang-undang.

Tindakan ini diambil selepas mendengar sendiri penerangan daripada Pengarah JAWI, Datuk Che Mat Che Ali berkaitan hukum hakam seorang wanita Islam dalam memperagakan tubuhnya kepada umum menurut hukum Islam.

Che Mat juga menerangkan dengan lebih detail akan undang-undang mengikut fatwa yang telah dikuatkuasakan dan sudah pun dilaksanakan. Maka tiada apa perubahan yang dilakukan.

Jika sebelum ini ada di kalangan finalis terpaksa mengutuk fatwa yang dikeluarkan JAWI itu sebagai melanggar hak asasi seseorang manusia itu disifatkan sebagai buta. Harus diingat setiap manusia mempunyai agama anutannya dan setiap kehidupannya berpandukan nilai-nilai agama.

Begitupun, menurut Anna Lim, keempat-empat gadis berkenaan kecewa, tertekan dan sedih.

Apakah mereka (4 finalis Miss World Malaysia) itu mahu merasai azab di dunia atau di akhirat? Sebagai Islam, setiap umatnya dititikberatkan akan kehidupan di dunia dan di akhirat. Jika di dunia sudah jahil agama, bagaimana seksanya azab di akhirat kelak.

Berbeza dengan peserta lain yang kelihatan gembira kerana peluang untuk memenangi Ratu Miss World Malaysia terbuka luas selepas penarikan diri 4 peserta beragama Islam.


Namun, melihat respon Anna Lim ternyata sebagai penganjur beliau terkilan dengan perkara yang berlaku kerana tujuan mengekploitasi tubuh wanita Islam tidak kesampaian. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger