Sunday, July 7, 2013

PENULIS SARAWAK REPORT CLARE REWCASTLE BROWN KECAM UNDANG-UNDANG LARANGAN MEMASUKI SARAWAK


Selepas tidak dibenarkan masuk ke Sarawak dan dihantar pulang ke England, penulis Sarawak Report dan Radio Free Sarawak Clare Rewcastle Brown mengutuk undang-undang yang diterima pakai Kerajaan Negeri Sarawak itu sebagai 'ketidakadilan undang-undang’.

Clare Rewcastle Brown yang bersifat kritikal terhadap pentadbiran Pehin Sri Abdul Taib Mahmud ditegah datang ke Sarawak atas arahan Jabatan Ketua Menteri.

"Saya dilayan dengan baik oleh pegawai Jabatan Imigresen yang mengakui larangan itu datangnya dari Pejabat Ketua Menteri. Apabila saya tanya asas sebenar larangan itu, mereka menunjukkan borang berkaitan Seksyen (1) (a) Akta Imigresen 1959/63," katanya yang ditemani peguam, See Chee How.

Dalam pada itu, Clare Rewcastle Brown memberikan contoh lain dengan menyatakan ADUN Batu Lintang, See Chee How juga dilarang keluar Malaysia atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sarawak. Kesalahannya ialah menyokong demontrasi berkaitan Aung San Suu Kyi beberapa tahun lalu.

Clare Rewcastle Brown juga mengutuk Akta Hasutan yang digunapakai di Malaysia. Menurut Clare Rewcastle Brown, suatu kesalahan yang setahu saya Perdana Menteri membayangkan kepada Perdana Menteri Britian, untuk dihapus. Sedangkan, ia tetap satu daripada banyak halangan ke arah demokrasi dan kebebasan bersuara di Malaysia.

Sebelum ini, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang tiba di Kota Kinabalu 31 Mei lalu dihalang memasuki Sabah untuk menghadiri perayaan Kaamatan, sebelum itu Ahli Parlimen Batu, Chua Tian Chang juga menerima nasib sama.


Turut dihalang memasuki Sabah atau Sarawak adalah aktivis 'Occupy Dataran', Mohd Fahmi Reza Mohd Zarin; Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan; Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa dan penganalisis politik, Dr Wong Chin Huat. 

2 komen:

 1. Bah pertama:

  Padan muka SI BETINA disyaki ejen CIA-MI6-Mossad ini! Tahniah kepada TS Abd. Taib Mahmud and rakyat Sarawak – saya cintakan Sarawak dan pelbagai adat resamnya serta alam sekitarnya yang amat cantik, terutamanya yang semulajadi dan budaya tradisional Bumiputera yang pelbagai.

  Tetapi, malangnya, saya pernah tertipu macam orang bodoh dan bongkak, dengan hasutan PKR dan Bruno Manser Foundation (BMF) –saya harap TS Taib dan rakyat Sarawak dapat memaafkan saya. Saya harap masyarakat Bumiputera Penan dan Bumiputera lain, terutamanya yang miskin, diletakkan di bawah pentadbiran kerajaan BN yang ketat, secepat mungkin. Bukan hanya untuk membawa pembangunan, juga kerana elemen subversif kuasa asing makin merbahaya, termasuk melalui NGO-NGO Barat-Zionis dan tempatan, dan sekutu kuat DPA/PKR mereka. Mereka sudah menyamar sebagai gereja biasa, NGO-NGO alam sekitar ataupun kononnya nak menolong hak asasi orang miskin/teraniaya, syarikat korporat termasuk syarikat perumahan, atau sebagai perhimpunan peribadi di rumah-rumah dan kawasan perumahan, yang banyak tidak berdaftar. Di Amerika Utara pun, ada sistem yang ketat begini untuk melindungi Tanah dan penduduk Bumiputera (Native Reserve).

  Semasa saya melawati perkampungan masyarakat Penan dan lain-lain, saya dapati ramai orang Penan dan Bumiputera lain yang miskin, dihasut membenci kerajaan BN, masyarakat Melayu dan Bumiputera lain yang Islam seperti masyarakat Melanau, dan Islam. Bahkan, saya diberitahu ada orang Penan dihasut berhenti kerja dengan kerajaan termasuk sebagai guru. Dan saya ada berjumpa seorang ‘aktivis‘ BMF yang sungguh berahsia, yang sekarang saya syaki dari Intellegence Jerman – dan dia menggunakan beras dan wang untuk memperdayakan masyarakat Bumiputera miskin, terutamanya orang Penan, serta mempunyai alat-alat teknologi canggih termasuk untuk logistik. Maka ini harus disiasat dengan tegas. Bahkan Theresa Kok dari DAP dan yang lain dari PKR, selalu ke Jerman.

  Lagipun, walaupun BMF berpusat di Basel di Switzerland, Basel itu bersempadan dengan Jerman dan ramai rakyat Jerman di sana. Jadi saya amat mengesyaki. BMF telah diambil alih politik kotor dari k‘jaan dan Intelligence Jerman.

  Dan dengan penemuan baru minyak-gas yang bertimbun di Malaysia Timur syarikat-syarikat gergasi Barat-Zionis marah dan dengki dengan Petronas dan ingin menguasai semula. Oleh kerana itulah k’jaan Barat-Israel terlibat dengan elemen subversif di Malaysia termasuk di Malaysia Timur, dan berpusat di Miri dan Kucing contohnya, melalui BMF dan Global Witness, dan sekutu kuat mereka dari DAP/PKR durjana itu.

  MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  (PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAPigs/PKR/Red beans militiaPIGS durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

  ReplyDelete
 2. Bah. Kedua:

  Maka Bumiputera Melayu dan BUMIPUTERA lain, terutamanya yang Islam, mesti menubuhkan NGO-NGO yang juga berlambak, untuk menentang NGO-NGO SAMPAH penjajah dan pengkhianat ini! Apalagi, ancaman semakin meningkat ke tahap amat merbahaya dari pertubuhan evangelis Kristian Zionis, yang ditaja penjajah Barat-Israel, yang sekarang disyaki mengetuai DAP/Bukan Islam PKR (fahaman Kristian Zionis ialah gabungan doktrin Kristian Protestant palsu dengan pengganas Yahudi Zionis untuk menjatuhkan Islam, dan menjajah Palestin selamanya untuk memecahbelahkan PUSAT Islam di Timur Tengah, termasuk Mekah di masa akan datang, dan seluruh dunia Islam yang kaya minyak-gas)!

  Pertubuhan Kristian Zionis ini makin menyamar sebagai gereja asing/tempatan biasa, NGO-NGO asing/tempatan alam sekitar ataupun kononnya nak menolong orang miskin dan nak perjuang hak asasi termasuk kebebasan mutlak bersuara dan seks, atau sebagai perhimpunan peribadi di rumah-rumah dan kawasan perumahan, yang banyak tidak berdaftar, atau sebagai syarikat korporat, makin MENGKRISTIAN-MENGYAHUDIkan Bumiputera/Bukan Bumiputera yang Islam dan bukan Islam, seramai mungkin. Ini sebab utama undi bukan sahaja dari orang Cina, tetapi bukan Islam kepada DAP/PKR!

  Dan ramai yang Bukan Bumiputera PKR pula menyokong DAP tetapi tidak mahu terdedah sebab hendak terus membodohkan penyokong Melayu/Islam PKR dan PAS, untuk menyembunyikan rahsia mereka ini sebagai Kristian Zionis. Bahkan saya syak puak Kristian Zionis ini makin rancak dengan menyamar sebagai yang disebut di atas, di pendalaman Sarawak/Sabah, di perkampungan Orang Asli dan orang India miskin di perkampungan estet, serta flat-flat orang miskin di bandar, untuk mempastikan lebih ramai Bumiputera/Bukan Bumiputera yang dikristiankan akan mengundi DAP di pilihanraya akan datang!

  MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger