Wednesday, June 4, 2014

FAKTA INILAH YANG MENDORONG YAMMY SAMAT MAHU SAMAN BLOGGER UMNO


Yammy Daud selain pernah menjadi Ketua Wanita PERKASA yang pertama, juga merupakan Setiausaha Wanita Bahagian Ipoh Barat. Sepanjang memegang jawatan tersebut, Yammy Daud memperolehi 6 permit teksi di Ipoh. Dia juga memperolehi 1,500 ekar kompartment balak di Hutan Simpan Kroh. Dia juga memperolehi 1 lot kedai 3 tingkat di Pusing, Ipoh. Turut memperolehi rumah semi-D di Gopeng. Juga pernah memperolehi pinjaman sebanyak RM750,000 dari MARA.

Selain itu, Yammy Daud juga memperolehi AP untuk membawa masuk beras-beras dari Thailand. Dia juga mendapat pajakan 100 ekar tanah lombong besi di Kinta.

Pun begitu, kekayaan tersebut tidak menghalangnya daripada memperolehi layanan kelas pertama untuk anak-anaknya atas nama UMNO, Melayu dan Bumiputera apabila kedudukannya digunakan bagi membolehkan anak-anaknya seramai 3 orang yang berusia dari 7 tahun sehingga ke IPTA ditanggung kos pembelajaran mereka oleh Yayasan Menteri Besar Perak.

Dan yang paling menarik ialah, dia juga mendapat kemudahan membeli sebuah kilang di Taman Industri di Sri Iskandar.

Anak-anaknya tidak pernah membayar sebarang yuran pelajaran. Anak-anaknya juga mendapat Biasiswa Kecil Kerajaan Negeri Perak dari Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 5. Selain itu, anak-anaknya juga mendapat tajaan BIASISWA KHAS KERAJAAN NEGERI PERAK BAGI PELAJAR IPTA yang bernilai setahun RM24,000. Dan anak-anaknya juga mendapat bantuan khas pelajar cemerlang untuk anak-anak Negeri Perak walaupun Dyana Sofya dan adik-beradiknya tidaklah cemerlang mana dalam bidang akademik pada nilai RM12,000 setahun.

Dyana Sofya juga tidak dikenakan sebarang kos pelajaran di UiTM kerana kosnya ditanggung sepenuhnya, memandangkan dia adalah 'ANAK PEJUANG WANITA UMNO NEGERI PERAK'.

Bayangkanlah dengan segala kemudahan dan keistimewaan sebegitu rupa, selepas satu persatu keistimewaan dan kemudahan itu, sama ada 'telah habis digunakan' atau ditarik balik, tiba-tiba sahaja ibu dan anak ini bergabung menyatakan UMNO tidak adil kepada orang Melayu.

Si anak pula, dalam kempen di Teluk Intan, selepas menikmati pelbagai kesenangan, keistimewaan dan kemudahan, menyatakan UMNO dan Kerajaan tidak adil kepada rakyat Malaysia yang lain kerana tidak memperolehi keistimewaan seperti yang diterima oleh keluarganya.

Tidak pula dia berjanji yang ibunya dan keluarganya AKAN MENYERAHKAN DAN MEMULANGKAN KESEMUA KEISTIMEWAAN SERTA KEMUDAHAN-KEMUDAHAN TERSEBUT kepada Kerajaan semula dengan pembayaran faedah daripada perolehan yang telah digunakan demi RAKYAT!

Haram tak pernah sepatah perkataan pun keluar dari mulut Dyana Sofya yang bercakap Melayunya bergulung-gulung macam orang tengah kulum aiskrim!

Memang benar, UMNO tidak adil kepada orang Melayu kerana UMNO membela biawak-biawak lapar seperti Yammy Daud yang diharapkan dapat menyalurkan perolehan-perolehan daripada keistimewaannya untuk masyarakat Melayu di bawah kepimpinan, tetapi malangnya dibolot sendiri dan dijadikan KEWAJIPAN atau UFTI kepada UMNO untuk membayarnya!

Dan memang benar juga, kempen untuk PRK Teluk Intan telah tamat tetapi menelanjangkan manusia-manusia tamak haloba serta serakah bagaikan babi hutan seperti Yammy Daud dan keluarganya, perlu dilakukan demi apa yang mereka sendiri sebutkan iaitu RAKYAT!

Kenapa UMNO seringkali dipandang berat sebelah dan penindas?

Kerana orang-orang seperti Yammy Daud dan anaknya, Dyana Sofya yang tidak memulangkan semula keistimewaan mereka kepada rakyat!

Dan Yammy Daud serta Dyana Sofya bukan seorang dua di Malaysia ini. Jumlah mereka TERSANGAT RAMAI terutama sekali yang tiba-tiba sahaja bertukar menjadi pak lebai dan ustaz berjanggut kambing, bercakap tentang Islam, bercakap tentang kezaliman, bercakap tentang rasuah, bercakap tentang penyelewengan dan segala macam retorik yang lain.


Sumber: Selangor Chronicle

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger