Sunday, June 22, 2014

GENAP 3 TAHUN WONG HO LENG AKHIRNYA DIISYTIHARKAN ‘MATI’


Takziah diucapkan kepada keluarga bekas ADUN Bukit Assek dari DAP, Wong Ho Leng yang telah diisytiharkan ‘mati’ sebaik sahaja genap 3 tahun DUN Sarawak Ke-10.

Sebelum ini Wong Ho Leng telah dikatakan nazak dan hanya bergantung kepada bantuan pernafasan sebaik sahaja pulang daripada menjalani rawatan kanser di Hospital Elizabeth, Singapura.

Bagaimanapun, kos rawatan perubatan Wong Ho Leng di luar negara itu mencecah kira-kira RM1.5 juta.

Bagi mendapatkan bantuan ihsan daripada Kerajaan Negeri Sarawak, Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen dalam perbahasan di DUN Sarawak Mei lepas telah memohon bantuan ‘derma’ bagi Wong Ho Leng yang kesuntukan kewangan.

Keprihatinan Kerajaan Negeri Sarawak terserlah apabila Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Datuk Amar Adenan Haji Satem telah bersetuju mendermakan sebanyak RM1 juta, iaitu nilai yang di luar jangkaan mana-mana pemimpin di Malaysia.

Ramai di kalangan rakyat yang tidak bersetuju dengan keputusan Ketua Menteri Sarawak itu yang disifatkan sebagai membazir!

Banyak perkara dan projek luar bandar yang boleh dibuat dengan wang sebanyak RM1 juta itu berbanding ‘didermakan’ kepada Wong Ho Leng yang sewaktu hidupnya banyak memfitnah BN dan pemimpin BN yang lain.

Apa pun demi sifat kemanusiaan dan keprihatinan, Ketua Menteri Sarawak menolak anggapan sebegitu dengan harapan kepimpinan baharu Ketua Menteri Sarawak ini dapat diterima oleh masyarakat Cina!

Persoalan sekarang, apakah masyarakat Cina khususnya mereka yang berubah dan beralih arah dari BN kepada pembangkang akan ‘kembali’ kepada BN? Juga, apakah masyarakat Cina yang sememangnya hanya melihat wang dan kekayaan itu mahu berubah kepada BN?

Begitupun, DAP telah kehilangan pemimpin yang bijak berkata-kata dengan intipati pembohongan manakal rakyat di Sarawak sedikitpun tidak merasai kehilangan Wong Ho Leng.


Takziah kepada DAP Sarawak.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger