Monday, June 16, 2014

RESEPI KEJAYAAN KONTRAKTOR CINA BILA MELAYU DI ALI BABA


Sindrom ‘kejayaan’ orang Melayu dalam perniagaan banyak bergantung kepada orang Cina.

Mana tidaknya, tidur saja sudah dapat duit. Hanya guna nama saja sebagai ‘director’ dan sain bila mahu dapatkan tender yang dibuka untuk ‘Bumiputera’ sahaja.

Senang mahu dapat duit tapi sampai bila?

Kerajaan banyak sediakan pinjaman dan modal untuk usahawan atau peniaga Bumiputera memulakan perniagaan tetapi tiada sambutan. Sebabnya, tidak mahu ambil risiko.

Orang Melayu hanya mahu untung atas angin tanpa mahu berusaha. Tapi, bila kerajaan mahu beri BR1M merekalah orang pertama yang duduk tunggu mahu ambil baucar.

Bila kerajaan umum buka Amanah Saham Pelaburan, yang duduk depan bank tunggu mahu simpan wang untuk labur ialah orang Cina. Orang Melayu atau Bumiputera jam 10.00 pagi pun belum tentu kelihatan.

Isu ‘Kontraktor Ali Baba’ bukan baru dan sudah menjadi asam garam bagi orang Melayu yang berniaga.

Dapat saja ‘keuntungan’ atas nama Ali Baba, pasti tukar kereta baru lebih besar dan mahal juga untuk berlagak macam orang kaya.

Tidak kurang juga yang bercita-cita kahwin satu lagi atau pasang perempuan simpanan sebab mampu.


HEBAT!! Kontraktor dari Komuniti Cina Sanggup Pakai Nama "HAJI"?!

Kami tidak terkejut apabila mengetahui wujud beberapa kontraktor dari komuniti cina sanggup menukar namanya atau menggalakkan rakan-rakan Melayu memanggilnya dengan nama "HAJI" !!

Yang Melayu pula seolah-olah diperbodohkan juga memanggil cina itu HAJI! Jika duduk kedai kopi, asyik-asyik puji kontraktor cina. Al-maklum, sudah masyuk, semuanya indah!

Inilah senario sebenar yang berlaku di Sarawak dan tidak mustahil juga berlaku di negeri-negeri lain.

Lihatlah bagaimana HEBATnya usahawan dari komuniti cina! Mereka 120% berusaha menjiwai perwatakan orang Melayu untuk menyapu semua peluang yang ada!

Kita tidak hairan mengapa usahawan dari komuniti cina begitu berjaya menguasai EKONOMI! Dari projek bernilai serendah RM150 sahaja hinggalah projek berjuta-juta, nama orang Melayu jugalah yang HEBAT digunakan sebagai penama dalam satu-satu syarikat. Peruntukan pendidikan pon boleh jadi modal pusingan bantuan kepada usahawan cina?!

Sumber: sematankelawas.com Jika masih begini sikap orang Melayu berniaga, bilakah bangsa Melayu akan berjaya dan dapat memenuhi kuota 30% kekayaan di Malaysia?

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger